Loading...

App Store, Spotify a rozmach digitálního hudebního trhu v Evropě

05.03.2024 10:13

Jak App Store přispěl k úspěchu Spotify a proč evropský digitální hudební trh prosperuje více než kdy jindy, přestože čelí kontroverzím s regulacemi.

Dnes se Evropská komise rozhodla vyjádřit názor, že App Store představuje bariéru pro konkurenci na trhu s digitální hudbou, přestože se jí nepodařilo nalézt žádné věrohodné důkazy o poškození spotřebitelů a ignoruje realitu trhu, který je prosperující, konkurenční a rychle rostoucí.

Hlavním zastáncem tohoto rozhodnutí — a zároveň jeho největším beneficientem — je společnost Spotify, se sídlem ve Stockholmu ve Švédsku. Spotify, které má největší aplikaci pro streamování hudby na světě, se během tohoto šetření setkalo s Evropskou komisí více než 65krát.

App Store a jeho cesta

Od spuštění App Store před více než 15 lety měl Apple dvě jednoduché cíle: vytvořit bezpečné a důvěryhodné tržiště pro uživatele a neuvěřitelnou obchodní příležitost pro vývojáře. Tento přístup inspiroval ekonomiku aplikací, která přispěla k jednomu z nejrychlejších růstů v historii technologií.

Dominantní postavení Spotify na trhu

Začínající jako malý startup ve Stockholmu, se Spotify rozrostlo ve vůdčí digitální hudební podnik na světě. Na evropském trhu mají podíl větší než 50 % a na iOS mají ještě vyšší podíl než na Androidu. Přestože je Evropský digitální hudební trh nyní dynamický a plný konkurence, Spotify zůstává na vrcholu.

Spotify a App Store

Přes svůj úspěch a roli, kterou App Store sehrál v jeho úspěchu, Spotify neplatí Apple nic. Místo prodeje předplatného ve své aplikaci je prodávají na svém webu, a Apple tak z těchto nákupů nezískává žádnou provizi. Tento model jim umožnil využívat všechny nástroje a technologie poskytované Apple bez jakýchkoli nákladů.

Koordinace Spotify s Evropskou komisí

Spotify od roku 2015 spolupracuje s Evropskou komisí na vyšetřování, které má málo společného s realitou. Tvrdili, že trh s digitální hudbou stagnoval a že Apple brzdil konkurenty. Ironií je, že Spotify díky App Store nadále rostlo a předčilo všechny ostatní digitální hudební firmy na světě.

Co bude dál?

Apple, který je v Evropě přítomen již více než 40 let a podporuje více než 2,5 milionu pracovních míst, má v úmyslu se odvolat proti rozhodnutí Evropské komise. Digitální hudební trh je příkladem úspěšné ekonomiky aplikací a Apple se zavázal dále podporovat tento sen tím, že učiní App Store nejbezpečnějším a nejlepším místem pro uživatele a vývojáře.