Loading...

Apple rozšiřuje inovativní Restore Fund ve spolupráci s TSMC a Muratou

16.03.2024 06:52

Dodavatelé budou spolu se společností Apple podporovat nové projekty na odstraňování uhlíku z přírody, protože probíhá počáteční fáze fondu.

Apple rozšiřuje inovativní Restore Fund ve spolupráci s TSMC a Muratou: Dodavatelé budou spolu se společností Apple podporovat nové projekty na odstraňování uhlíku z přírody, protože probíhá počáteční fáze fondu.

Apple, technologický gigant známý svým závazkem k udržitelnosti, oznámil rozšíření svého inovativního Restore Fundu, jehož novými investory se stali klíčoví výrobní partneři - Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) a Murata Manufacturing. Tento fond, navržený k podpoře globálních investic do kvalitního, na přírodě založeného odstraňování uhlíku, zároveň chrání kritické ekosystémy a nyní se díky novým investicím posunuje do další fáze.

Rozšiřující se partnerství pro udržitelnou budoucnost

Společnost TSMC, vedoucí světová polovodičová slévárna, se zavázala investovat až 50 milionů dolarů do fondu spravovaného společností Climate Asset Management, což je společný podnik HSBC Asset Management a Pollination. Murata, dodavatel pro iPhone sídlící v Japonsku, plánuje investovat až 30 milionů dolarů. Tyto nové investice navazují na předchozí závazek Apple ve výši až 200 milionů dolarů, čímž celková suma závazných kapitálů dosahuje 280 milionů dolarů.

První fáze fondu Restore a její přínosy

První fáze fondu Restore, zahájená v roce 2021, přinesla partnerství mezi Apple, Goldman Sachs a Conservation International. Společně s renomovanými správci lesů, jako jsou Symbiosis, BTG Pactual Timberland Investment Group a Arbaro Advisors, podporují vytváření udržitelně certifikovaných pracovních lesů na znehodnocených pastvinách a zemědělských půdách v Jižní Americe. Apple očekává, že portfólio přesáhne cíl odstranit z atmosféry 1 milion metrických tun oxidu uhličitého do roku 2025.

Investice do kvality a přírody

Restore Fund pečlivě vybírá portfolio projektů, aby zajistil, že splňují přísná environmentální, sociální a správní kritéria a normy pro kvalitu, škálovatelnost a dopad. Projekty jsou pravidelně hodnoceny, monitorují změny a růst lesa, řeší rizika požárů a ověřují zásoby lesního uhlíku. Apple a partneři využívají inovativní nástroje jako LiDAR na iPhone, satelitní data, bioakustické monitorování a strojové učení k hodnocení stavu pozemků a pokroku projektů.

Směřování k uhlíkové neutralitě

TSMC a Murata jsou součástí programu Supplier Clean Energy Program společnosti Apple, který se zavázal dosáhnout do roku 2030 100% obnovitelné elektřiny pro veškerou výrobu Apple. Fond, do kterého TSMC a Murata investují, bude spojovat projekty regenerativního zemědělství s projekty na ochranu a obnovu ekosystémů, aby generovaly jak uhlíkové, tak finanční přínosy.

Restore Fund je klíčovou součástí iniciativy Apple 2030, ambiciózního cíle společnosti stát se uhlíkově neutrální v celém svém hodnotovém řetězci do konce této dekády. Apple se soustředí na snížení své uhlíkové stopy o 75 % oproti úrovním z roku 2015 prostřednictvím přímého snižování emisí a řeší zbytkové emise kvalitním odstraňováním uhlíku.