Loading...

Co můžeme očekávat od telefonů v roce 2020: Skládací, 5G, luxusní kamery

06.01.2020 13:04

Podívejme se na nejdůležitější funkce, které přinesou telefony v roce 2020.

Rok 2019 byl základem hlavní trendů, které budou i nadále dominovat roku 2020 se zařízeními jako jsou Galaxy S11 a Huawei P40 Pro. Viděli jsme první 5G telefony, které dosáhnou velmi rychlé datové rychlosti. Také jsme mohli vidět skládací obrazovky, které se ohýbají na polovinu. V minulém roce se baterie nabíjely rychleji a vydržely déle, operační systémy přidaly nové vychytávky (tmavý režim)! A digitální asistenty, kteří se stali ještě chytřejšími. Telefonní kamery přijaly nové senzory a vylepšené snímání obrázků.

5G se stane hlavní proudem v roce 2020

Sítě 5G odstartovaly v roce 2019 a musela existovat alespoň hrstka telefonů, aby je podporovala. Většina z nich byla variantou prémiových modelů s vylepšenými cenovkami a omezenými sítěmi 5G, se kterými je možné pracovat. 

Bylo několik úspěchů. Letos v září společnost Samsung uvedla, že ve své domovské zemi Jižní Koreji prodala 2 miliony 5G telefonů a některé značky pracovaly na levnějších 5G, jako je například Xiaomi Mi 9 Pro. Celkově však nebylo o ničem, obzvláště proto, že čipy uvnitř ještě nejsou hodně účinné a mají tendenci sežvýkat baterii, když skutečně používáte připojení 5G.

Telefony 5G mají  tendenci se přehřívat a připojení 5G se vypíná, aby se zabránilo dosažení nebezpečných vnitřních teplot.  I přes rostoucí problémy v roce 2019 je 5G stále nevyhnutelný. V zemích, kde dopravci budují své sítě 5G, očekávejte, že každý prémiový telefon bude buď připraven na 5G, nebo bude mít variantu 5G. Například Galaxy S11 od Samsungu by mohl být jedním z prvních, který přinese 5G mnohem více lidem.

Skládací telefony se stávají skutečnými

Pokud byl rok 2019 rokem, kdy ožívají skládací telefony, je rok 2020 o určování toho, zda jsou obrazovky telefonu, které se ohýbají, potenciální budoucností nebo trikem, který má být zapomenut jako 3D displeje. 

Společnosti Samsung, Motorola a Huawei zavedly skládací telefony, které fungují, každý s vlastním designem. Galaxy Fold nám dává design knihy, který se otevírá do tabletu. Ještě větší má Huawei Mate X. který lze použít třemi různými způsoby. A Motorola Razr je malý telefon, který se svisle převrátí, aby uvnitř odhalil vysoký a úzký displej.

Skládací telefony se snaží poskytnout větší obrazovku v mnohem menším těle. V roce 2019 se ceny pohybovaly od 1 500 $ za Razr až po 2 000 $ za Galaxy Fold a zhruba 2 400 $ pro Mate X.

To je nejméně o 50% dražší, než byste utratili za prémiový super telefon, jako je iPhone 11 Pro. Zvažte také, že skládací obrazovky telefonu jsou vyrobeny z plastu, křehčího materiálu než ze skla. Jsou náchylnější k poškrábání a poškození příliš velkým přímým tlakem.

Kvalita fotoaparátu stále roste

Kvalita je podle studie spotřebitele jedním ze tří hlavních důvodů, proč lidé kupují jeden telefon za druhým. 

Fotografie z mobilních telefonů dosáhly v roce 2019 hlubokých pokroků a dosáhly pokroku v kvalitě pokročilého zpracování obrazu. Například širokoúhlé senzory se nyní staly standardem pro špičkové telefony. Huawei P30 Pro je pozoruhodný, dosahuje neuvěřitelných výsledků zoomu pomocí kombinace optického a digitálního zoomu.

Telefony také používají senzory a následné zpracování k dosažení záběrů, které byly dříve dosažitelné pouze u fotoaparátů DSLR. Např. Google Pixel 4, který je schopen pořizovat ostré fotografie hvězdné oblohy za předpokladu, že jste na dostatečně tmavém místě.  

Rychlé nabíjení se ještě zrychlí

Váš telefon je jen tak dobrý jako jeho baterie. 

Jedním z řešení je větší baterie, která drží více nabití. Například Galaxy Note 10 Plus přichází s nabíječkou o výkonu 25 W, která nabije vaši prázdnou baterii přibližně za hodinu. Funguje také s 45 wattovou nabíječkou, která nabije baterii za polovinu času. 

Apple také přijal rychlé nabíjení v roce 2019, s 18-wattovou nabíječkou v krabici pro iPhone 11 Pro a Pro Max. Je tedy nevyhnutelné, že rychlé nabíjení a údržba baterií se v roce 2020 stanou ještě více žhavějším tématem. Nejrychlejší nabíječky se začnou objevovat jako samozřejmost, a mohli bychom potenciálně vidět Samsung včetně 45-wattových nabíječek v krabici pro nejdražší telefony. 

Přinejmenším bychom mohli vidět, že se Apple a další soupeři pokoušejí uzavřít mezeru s 25 wattovou nabíječkou.