Loading...

Lékař žaluje Apple kvůli patentu

10.01.2020 07:52

Apple Watch vám nabízí několik zajímavých funkcí a jednou z nich je i detekce fibrilace síní. Avšak právě kvůli této funkci míří na společnost Apple žaloba. Podává ji Dr. Joseph Wiesel z New York University, který v roce 2006 získal patent s označením 7,020,514 a společnost tento patent údajně porušuje. Již od roku 2003 byla tomuto lékaři uznáno několik patentů týkajících se zjišťování srdeční arytmie.

Více o patentu

Patent s názvem „Metoda a zařízení pro detekci fibrilace síní“ umožňuje pacientům mimo klinické prostředí, tedy během každodenního používání, využívat fotopletysmografii. Snímač funguje na principu barevných paprsků procházejících určitým bodem. Vše se pak zaznamenává v podobě křivky. Funkce je dostupná již od Series 1. 

Apple s lékařem nejednal

Dr. Wiesel po uvedení Apple Watch Series 3 v roce 2017 kontaktoval Apple a upozornil je na svůj patent. Apple údajně odmítl jednat i přes všechny informace, které jim lékař v ohledně svého patentu poskytl. Žaloba proto žádá o zablokování možnosti využití této funkce, jelikož údajně ta pomohla vysoké poptávce po hodinkách.

Pochybnosti ohledně žaloby

Samotný patent nepopisuje žádný specifický hardware. Týká se zařízení připojených k dodatečného příslušenství. Dále popisuje mikroprocesor, který by sledovat čas a zadával hodnoty, které zaznamenají senzory fotopletysmografu. Lékař se tedy na vývoji softwaru nepodílel. Přesto však lékař požaduje licenční a právní poplatky a dožaduje se náhrady ušlého zisku. Dle žaloby je toto porušení úmyslné, proto je požadována trojnásobná náhrada.

Přesto však za odmítnutí společnosti komunikovat mimosoudně čelí Apple žalobě, která by mohla jim příliš dobré jméno neudělala. Apple je zvyklý na spory o patenty, ovšem tentokrát se nejedná o organizace získávající nedbale definované patenty.