Loading...

Jak trávit méně času na telefonu

14.01.2020 07:15

Nový rok se ještě nestačil plně rozběhnout a vy stále máte šanci na sobě začít pracovat nebo začít s čistým štítem. Kromě snahy zhubnout nebo přestat kouřit patří mezi jedny z nejrozšířenějších předsevzetí také trávit méně času na mobilním telefonu. Smartphony nás totiž obklopují v takové míře, že na nich začínáme být závislí. A jak s touto závislostí, která nám často ničí mezilidské vztahy a náš vlastní život, bojovat? Existuje několik účinných tipů, které vás vyzkouší a případně pomohou.

Oprostit se od telefonu

Trávíte několik hodin na sociálních sítích? Nejedná se o nic neobvyklého, mnoho lidí jen tak prohlíží například Instagram a kouká na dokonalé životy známých osobností. Pokud vás tyto příspěvky nemotivují a pouze vám přivádí deprese, je třeba se tohoto vlivu zbavit. Stejně tak pokud máte potřebu neustále kontrolovat, co se kolem děje.

Odevzdejte svému nejbližšímu telefon, nebo jej někam schovejte. Svou SIM kartu vložte do staršího modelu s tlačítky a bez aplikací. Uvidíte, že se najednou budete cítit mnohem svobodnější. Začátky možná budou složitější, ale po čase si zvyknete nekontrolovat neustále vše, co se kolem děje. Nejlepší medicínou je samozřejmě nechtěné zničení chytrého telefonu, kdy nemáte na výběr než detoxikovat se.

Začněte chodit na akce

Doma máte nejvíce možností, které vás přemlouvají k odemčení telefonu a prohlížení sociálních sítích. Prokrastinace či volná chvilka vás často nechají vtáhnout se do virtuálního života. Začněte se více stýkat s lidmi, choďte na koncerty, na sešlosti ve městě či na vesnici, na poutě nebo kulturní akce. Nejen, že se obohatíte kulturně, také upevníte vztahy a máte možnost poznávat nové lidi. Jelikož se na těchto akcích stále něco děje, nemáte důvod ani čas pak prozkoumávat Instagram ani Facebook.

Naplánujte si večerníček

I na telefonu si můžete nastavit jeho vypnutí a zapnutí. Stanovte si pevný čas, který budete trávit na internetu, a poté jej nechte ležet do druhého dne. Budete tak mít více času například na čtení nebo na to, abyste trávili čas se svými nejbližšími. Stejně tak existují aplikace, na kterých zadáte čas, jak dlouho se chcete učit, pracovat nebo se věnovat nějaké jiné činnosti, a po jeho uplynutí vám například vyroste stromek. Po čase můžete začít pěstovat i různé druhy stromů a keřů, které vám z povinnosti vytvoří zábavu. Navíc vám ulehčí váš boj se závislostí na telefonu.