Loading...

iOS nebo Android, co vybrat?

20.01.2020 07:19

Hledáte telefon s takovým systémem, který bude sedět přímo vám, ale nevíte si rady, jaký systém zvolit? Pokud jste odpověděli kladně a rádi byste zjistili výhody a nevýhody obou systémů, čtete správný článek. 

V dnešním článku se dozvíte, jaké jsou hlavní rozdíly mezi Androidem a iOSem, ale také výhody a nevýhody obou systémů.

Všeobecně

Prvním rozdílem, tím nejvíce všeobecným, je nejspíše celá filozofie systémů. iOS totiž vlastní společnost Apple a nikdo jiný. Dává tedy trochu výhodu tomuto systému, protože se společnost může stoprocentně soustředit na zlepšování a nepodporuje tak konkurenční společnosti prodávající telefony se stejným systémem. 

Oproti tomu Androidem se pyšní hned několik telefonů. Nejznámějšími a nejspíše i těmi nejkvalitnějšími a nejoblíbenějšími jsou Samsung nebo Huawei. 

Aktualizace

Tento bod lehce souvisí s předchozím. Díky tomu, že Apple jako jediný vlastní iOS, jsou aktualizace vždy optimalizované pro všechny zařízení, kdežto u Androidu tomu tak vždy není. Občas nějaký čas zabere než se dostane všech aktualizací pro všechny modely s Androidem, proto pokud jste příznivci novinek a nových aktualizací, zvolte iOS.

Ovládání

Tento bod potěší naopak příznivce systému Android. Ovládání a celé nastavení telefonu se systémem Android je jednodušší na ovládání. Navíc pokud jste už v minulosti měli nějaký dotykový telefon, nejspíše měl také Android, a tak vám změna nebude dělat žádný problém.

Většinou lidé zápasí se změnou, pokud z Androidu přejdou na iOS, protože celé ovládání iOsu je odlišné a může se zdát jako náročnější. 

iOS například nemá žádné tlačítko ani ikonu "zpět", což dělá často uživatelům problém. Oproti tomu můžete telefon jednoduše odemknout pomocí svého otisku, u novějších iPhonů už také svým obličejem, což staví iPhone jako špičku mezi telefony. Troufám si říci, že iOS je pro mladé generace, kteří se chtějí učit novým věcem a chtějí rychlé, inovativní ovládání s mnoha funkcemi. 

Také je velký rozdíl na ploše. Telefony od společnosti Apple, tedy ty s iOSem, nemají totiž žádnou plochu, což může být také pro spoustu lidí matoucí. Pokud jste tedy zvyklí dávat si své oblíbené aplikace na plochu, volte raději telefony se systémem Android. 

Paměť

I přesto, že všechny telefony se systémem iOS se vyznačují s velkou paměťovou kapacitou, jedno úskalí mají. Do žádného telefonu se systémem iOS nejde vložit žádná paměťová karta. Jako alternativu můžete využít iCloud a zakoupit si větší paměť přímo v telefonu, ale externí disk do telefonu nedostanete.