Loading...

Základní aplikace, které byste měli mít v mobilu

30.07.2020 07:47

Moderní chytré telefony dnes používá téměř každý, avšak mnoho lidí nevyužívá jejich plného potenciálu. Doby, kdy se telefon používal výhradně k volání nebo psaní krátkých zpráv jsou už dávno pryč. V jistém slova smyslu každý den nosíme po kapsách či v taškách malý počítač, co dokáže prakticky cokoliv: ať už běžné telefonování, psaní zpráv, přes překládání textů, poslouchání hudby, sledování oblíbených videí po hraní her. Samozřejmě smartphone plně nenahradí možnosti, co nabízí běžný počítač, nicméně při používání správných aplikací nám chytrý telefon dokáže velice usnadnit život. Mrkněte se na praktické aplikace, které by každý současný mobilní telefon měl mít a usnadněte si běžný den!

  • Překladač

Nikdy nevíte, kdy narazíte na slovo, kterému nebudete rozumět, nebo budete potřebovat přeložit určitou větu do jiného jazyka. Překladače také, kromě překládání textů, nabízí pod vyhledaným termínem i různá synonyma. Už nemusíte manuálně hledat ve slovníku podobná slova!

  • Přehrávače

Když se například náhle ocitnete v oblasti, kde není signál a vy tak nemůžete brouzdat po internetové síti, obvykle sáhnete po sledování videí či filmů, nebo poslechu oblíbené hudby. Nasadíte si sluchátka do uší a ignorujete celý svět. Někteří výrobci do svých výrobků vkládají již přímo přednastavené přehrávače hudby i videí, ale za předpokladu, že vám daný software nevyhovuje, nebo jej nemůžete najít, nezbývá vám nic jiného, než si stáhnout a nainstalovat vlastní.

  • Cestování

Není nic pohodlnějšího, než si na mobilu otevřít aplikaci jízdních řádů a tam bez jakékoliv námahy zjistit v kolik hodin vám odjíždí nebo přijíždí váš spoj do určené místo. Nejznámější aplikací ohledně jízdních řádů je bezpochyby „Idos“. Zde také uvidíte, zda-li autobus nebo vlak má zrovna zpoždění.

Co se týče plánování tras, nebo identifikace přesného místa, pomohou vám třeba takové „Mapy“ přímo od vyhledávače Google nebo stejnojmennou aplikaci od Seznamu. Obě dvě aplikace mají svá pro i proti. Nabízí zde také příležitost stáhnout si mapy přímo do mobilu a přistupovat k nim i offline, tedy pokud se ocitnete v oblasti, kde se nelze připojit k internetu. Pokud jste rádi, když jste připraveni na všechny eventuality, tato funkce vám může přijít vhod.

  • Online úložiště

Nebezpečí je všude. Může se kdykoliv stát, že se vám váš mobil nakazí virem, nebo jej někde ztratíte, či vám ho někdo odcizí. V tomto případě je, kromě antiviru a nepřetržitého sledování, dobré mít někde zálohované všechny soubory z paměti zařízení. Nejedná se pouze o mobilní telefony, ale i počítače. „Google Disk“ vám zdarma nabízí až 15 GB pro vaše obrázky, hudbu i videa. Samozřejmě existují i jiná úložiště - třeba takový Microsoft Onedrive. Výhodou je, že pokud si synchronizujete i váš počítač s cloudovým úložištěm, ke svým souborům můžete přistupovat odkudkoliv a z kteréhokoliv zařízení, včetně mobilu.

  • Poznámky

Proč s sebou tahat bloček s propiskou, když si důležité poznámky můžete psát přímo do mobilního telefonu? V obchodě aplikací lze najít mnoho „appek“, jejichž primárním úkolem je vám pomáhat se psaním a uchováváním poznámek nebo třeba i nákupních seznamů. Ze své vlastní zkušenosti mohu dodat, že když tyto aplikace podporují i synchronizaci s počítačem nebo k nim mohu přistupovat z určité webové stránky, je to daleko lepší.

  • Kalendář

Nevýhodou klasického papírového kalendáře je, že vás nikdy sám od sebe neupozorní na důležitou poznamenanou událost. S aplikací v mobilním telefonu se vám toto nikdy nestane. Pokud si poznamenáte důležitý úkol nebo událost do digitálního kalendáře a k němu nastavíte upozornění, nikdy na ní nezapomenete. V případě rodiny můžete využívat možností sdíleného kalendáře, kde se vložená událost nebo úkol zobrazí všem, kteří jsou ve vašem okruhu a mají přístup k vašemu kalendáři. Osobně také oceňuji možnost synchronizace s počítačem.

  • Zdraví

Sportování a udržování výborné fyzické kondice je velmi důležité. Pokud zapátráte v obchodě s aplikacemi a prozkoumáte je o něco hlouběji, najdete i takové, které vám pomohou s hubnutím a nezaplatí za ně přitom ani korunu. Mnoho takových programů má v sobě sadu cvičení, možnost upozornění na pravidelný pohyb, nebo vám dokážou měřit kroky či tep. Rovněž vás mohou upozorňovat, abyste udržovali pravidelný pitný režim. Co víc si přát, když je po svátcích a vy potřebujete zhubnout těch pár kil, co jste nabrali během Vánoc?