Loading...

Slyšeli jste už o vyměnitelné baterii do moderních smartphonů?

20.08.2020 07:18

Bezesporu každý z nás už měl někdy v ruce starší model mobilního telefonu, který se ještě nedokázal připojit k internetu, měl pouze tlačítka a elegantní anténku. Dnes už samozřejmě vídáme na trhu mnohem sofistikovanější kousky, ale Evropské komisi se nelíbí, že nemají vyměnitelnou baterii. Co s tím? Jednoduše, implementovat do evropského práva nejen jednotnou verzi nabíječky, ale i možnost pro uživatele, kteří si chtějí vyměnit baterii za novou a neplatit zbytečně peníze autorizovanému servisu…

Výměna potrvá jen krátký okamžik

Nebudete čekat dlouho, vlastně si vše uděláte podomácku – přesně taková je vize Evropské komise. Cíl je jasný, méně elektronického odpadu a spokojený uživatel, který nemusí zbytečně každé dva roky kupovat nový přístroj (i když by mohli někteří namítnout, že právě pro takové chování je dnešní trh nastavený). Zkrátka a dobře, trvale udržitelný rozvoj a 21. století si začínají konečně trochu rozumět. Bohužel, výměna baterie je u moderních chytrých telefonů docela komplikovaná a drahá, což vede mnoho uživatelů k pořízení nového smartphonu. Pokud se ale budeme o baterii dobře starat, nebude nutné ji tak často měnit. Co tedy můžeme udělat pro svůj mobil?

  • Nabíjet telefon, jehož baterie ukazuje 100 % kapacity? To je nesmysl, zkrátíte životnost!
  • Pokud snad mobil delší dobu nepoužíváte, neměla by být jeho baterie úplně vybitá.
  • Jedete na dovolenou a chcete mít klid? Vypněte si na týden telefon, ušetříte baterii!

Zamýšlená norma má i řadu odpůrců…

Mobil je prachotěsný – alespoň tedy ten moderní. Vyměnitelná baterie by z něj udělala zařízení, do kterého se snadno dostane prach. I tím argumentují dnešní výrobci, kterým se do podobných změn rozhodně nechce, a to i kvůli ekonomickým důvodům. Nejen prach, ale i vlhkost se do útrob mobilu dostane poměrně obtížně, při možnosti vyměnit baterii by ale měla lehčí práci a mohla tak poškodit přístroj. Opravdu je to ale validní argument?

Baterie v průměru „žije“ asi po pět stovek nabíjecích cyklů, tedy při běžném používání vydrží přístroj asi dva roky. Tedy zrovna tak dlouho, aby vypršela záruční lhůta a nemohl být reklamován a opravován bezplatně. Cena opravy je drahá a někdy vyjde na ještě vyšší sumu než v případě, že byste si koupili nový mobil. Pak je jasné, pro jakou variantu se rozhodnout, že?