Loading...

Jak správně nabíjet mobilní telefon

25.08.2020 07:42

Nový mobilní telefon bývá radost pro každého z nás, obzvláště pokud si ho dlouhodobě přejeme a někdo nám ho koupí. Každý takový telefon má svoji vlastní baterii, o kterou je nutné se starat stejně jako o samotný telefon.

8 tipů, jak správně nabíjet mobilní telefon

  • Originální kabel - u každého mobilního telefonu, obzvláště u těch dražších a novějších, je nutné, abyste používali originální kabel a adaptér, které jsou součástí každého balení při zakoupení. V případě poškození nebo ztráty se obraťte na stejného prodejce.
  • Nenabíjejte příliš dlouho - telefon nabíjejte jen nezbytně nutnou dobu, než bude vaše baterie plně nabita. Nenechávejte zařízení v nabíječce přes noc, raději volte dopoledně čas v kanceláři nebo odpolední čas pro siestu.
  • Nabíjení na více etap - nabíjet je možné i po částech, pokud nebudete mobil ze zařízení vypojovat po každém procentu. Chcete-li si ale vychutnat třeba kávu na zahradě, nemusteí se bát, že baterku ohrozíte.
  • Vhodná teplota - není vhodné nabíjet telefon v nízkých nebo naopak příliš vysokých teplotách. Většinou se doporučuje pokojová teplota kolem 20 °C.
  • Plný a prázdný stav baterie - u starých telefonů bylo zvykem, že se baterka v zařízení nechala plně vybít, a poté se zase nechala plně nabít. V současné době u novějších telefonů není tento způsob doporučen. Do napájení by měl být telefon zapojen ve chvíli, kdy procentuálně baterie klesne pod 20 %. Zároveň byste měli telefon nabíjet na maximum, které je odvozeno od využívání. V nastavení telefonu si můžete zkotrolovat kondici baterie, která ukazuje maximální kapacitu, čím je kapacita nižší, tím je telefon v provozu kratší dobu na jedno nabití.
  • Nové telefony - od starších telefonů je také zachováno, že by se měl telefon nechat alespoň 3x plně vybít, a poté nabít. Není třeba telefon nechávat plně vybíjet, je ale dobré nechat baterii nabít naplno.
  • Vypnutí aplikací - někteří před nabíjením vypínají všechny aplikace, není to ale nutné. Tento proces se dělá jen v případě, že chcete, aby vám aplikace nebraly energii, kterou dobíjíte, napájení je tak mnohem rychlejší.
  • Používání telefonu při nabíjení - ani tento proces není zakázaný, nikterak baterku nepoškozujete, ale není nabíjení tak rychlé, a také se vám mobil může přehřívat.