Loading...

Jak vybrat elektrickou koloběžku

27.08.2020 07:22

Kdo by neznal koloběžku, jako by ani neexistoval. Dnešní koloběžky jsou však vytvořeny na zcela jiné úrovní. Velmi populární jsou tzv. elektrokoloběžky. Jedná se o klasické koloběžky s elektro pohonem. Oblíbené jsou především ve velkých městech, kde zajišťují rychlí a nenáročný přesun z místa na místo. Lze se tak vyhnout přeplněným dopravním prostředkům a kolonám na silnicích. Pojďte se s námi zaměřit na výběr elektrokoloběžky, která splní vaše očekávání.

Než se pustíte do výběru elektrokoloběžky

Před samotným výběrem elektrokoloběžky si ujasněte, komu bude dloužit. Jsou totiž rozděleny podle věku a výšky postavy. Dále je důležité orientovat se na výkon elektrokoloběžky. V případě pořízení pro malé dítě je dobré vybrat nižší výkon a jednodušší ovládání.

V opačném případě, že budete elektrokoloběžku denně využívat například pro jízdu do práce, zaměřte se na její vyšší výkon, dojezd a třeba i složitější ovládání. V takovém případě je vhodné volit model, který bude pro vás pohodlný.

Výhody elektrokoloběžky

Tyto oblíbené stroje mají hned několik výhod. Mezi ně lze uvést následující:

  • Vhodné na rychlý přesun
  • Malé rozměry
  • Dojezd kolem 30 - 40 km

Maximální dojezd

Maximální dojezd představuje jeden z nejdůležitějších parametrů. Optimální dojezd elektrokoloběžek je 30 - 40 km na plné nabití. Dojezd je však ovlivněn náročností terénu, po kterém jedete. To znamená, že pokud jezdíte často do kopce, bude dojezd o něco nižší, než při jízdě po hladké a rovné komunikaci.

Baterie a nabíjení elektrokoloběžky

Od výkonu baterie se odvíjí dojezd elektrokoloběžky. Čím má baterie vyšší kapacitu, tím je samozřejmě dojezd vyšší. Vše také záleží i na tom, kdo na koloběžce jede. V případě těžší postavy se dojezd snižuje.

Co se týče nabíjení, je dobré elektrokolobšžku nabíjet co nejčastěji. Nemusíte tedy čekat, až baterie bude téměř vybitá, protože častější nabíjení koloběžce prospívá.

Výkon elektromotoru

Vyšší výkon je dobré volit pro jezdce, kteří plánují s elektrokoloběžkou jezdit denně a delší cesty. Vyšší výkon dává koloběžce také delší dojezd a svižnější reakce.

Pro děti jsou ideální koloběžky s výkonem do 500 W. Pro náročnější jezdce je dobré volit výkon od 500 W do 1 500 W. Ti nejnáročnější, kterým nevadí vyšší hmotnost, jistě ocení výkon nad 1 500 W. Musí však počítat s vyšší pořizovací cenou.

Funkce elektrokoloběžek

  • Displej s přehlednými funkcemi
  • Ukazatel výkonu
  • Tempomat pro udržování nastavené rychlosti
  • Brzdy, které jsou ideální dvě, vzadu a vepředu
  • Světla nebo odrazky
  • Tachometr
  • Stojánek
  • Košík
  • Rekuperace sloužící při brždění k navrácení elektrické energie zpět do motoru

Typy elektrokoloběžek

Podle použití se dají elektrokoloběžky rozdělit následovně:

  • Elektrokoloběžky do města
  • Elektrokoloběžky na výlety

Na městské ježdění postačí levnější a méně výkonné modely. Ty mohou mít dojezd například pouhých 20 km. Ve městě se totiž předpokládá spíše rovinatý terén a krátké dojezdy.

Naopak elektrokoloběžky na výlety by měli být značně robustnější. to platí i o větším výkonu a dojezdu až 30 km. Musí totiž zvládat i náročnější terén.

Cena elektrokoloběžky

Elektrokoloběžky nejsou zrovna cenově nejlevnější. Jejich cena se odvíjí zejména od toho, co od ní očekáváme. To znamená, jaký má koloběžka výkon, dojezd, nosnost, atd. Nejlevnější modely určené pro zábavu dětem se dají pořídit již od zhruba 2 200 Kč. Mají na plné nabití dojezd pouhých 7 až 10 km.

Výrazně dražší kategorií jsou elektrokoloběžky pro dospělé. Jejich cena začíná na částce 5 000 Kč až 7 000 Kč. Lze pořídit koloběžku s výkonem kolem 200 W, dojezdem 20 km a rychlostí okolo 25 km/h.

Profesionální elektrokoloběžky určené pro každodenní ježdění stojí od 10 000 Kč výše. Jejich výkon může být až 350 W, dojezd kolem 30 Km a rychlost až 30 km/h.